Segítő beszélgetés

Mi az a segítő beszélgetés? Miért más ez, mint amikor a legjobb barátunkkal osztjuk meg az elakadásunkat? 


Segítő beszélgetésben a szakember egészen biztos, hogy végighallgatja a történetedet. Bármilyen területről hozhatod az elakadásodat, munka vagy magánélet. Ha úgy érzi, hogy nem ő a kompetens a témában, azt jelezni fogja.

Segítő beszélgetéshez nem kell pszichológusnak lenni. Mentálhigiénés szakember, szociális munkás, szupervizor is tud ilyet csinálni, megtanulta. :)

A (jó) szakember nincs bevonódva érzelmileg. Figyel rád, de nem lesz saját élménye, tapasztalata az általad megosztott eset kapcsán. Hasonló persze már vele is történhetett. Azt ő már jó esetben megdolgozta és csak a kérdéseiben fogod megérezni. Nem fogja magára terelni a szót.  

Egy közel álló személy általában nem tud megfelelő távolságot venni. Nem vitatom, hogy tud támogatást adni, de ami a valódi változást, nézőpontváltást meg tudja hozni, ahhoz a legtöbb esetben jól jön egy segítő szakember. 

A segítő nem fogja helyetted megoldani a problémát. Nem mondja meg, hogy mit csinálj. Mindenki a saját életének a legnagyobb szakértője. Tiéd a döntés, tiéd a következmény. Kérdéseket tesz fel, összefoglalja, amit mondasz és segítségedre lesz, hogy meg tudd fogalmazni az érzéseidet és a szükségleteidet. Tükröt tart, azért, hogy meglásd benne magad. 

Sokan azt gondoljuk, hogy ez egyedül is megy. Vagy ha elolvasunk 4-5 önismereti könyvet. Biztos vannak kivételek, vannak olyanok, akiknek már ez is elegendő, de az én rövidke tapasztalatom az, hogy nem lesz túl nagy elmozdulás, ha csak a könyvekben bízunk. 

Szembenézni, mélyre menni nem könnyű. Változtatni még nehezebb. De nem lehetetlen. Az önismereti kaland van, hogy olyan, mint egy kellemes pezsgőfürdő de többször inkább olyan mint egy zombi apokalipszis. 

Az út a cél.  És a remény, hogy jobb lesz, könnyebb lesz. 

Felelősséget vállalni a saját életünkért, a döntéseinkért nagyon komoly és garantáltan eredményes dolog. 

Segítő beszélgetést kérni egy lehetőség. A veszítenivaló kevés, a nyereség.. nos, az rajtad múlik.